26.03.2013

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΑΣΠΙΣ (26/03/2013)

Ε Π Ι Σ Η Μ Α Ν Σ Η   Α Σ Π Ι Σ

 

Η απόλαυση η χαρά και η ικανοποίηση που νοιώθεις όταν λύνεις ένα μαθηματικό πρόβλημα είναι σαν την ευχάριστη αίσθηση που σε πλημμυρίζει όταν ένα γινωμένο καλοκαιριάτικο και γεμάτο χυμούς φρούτο σκορπίζει τ΄αρώματά του στο στόμα σου.

Πριν μερικές μέρες μια στρογγυλή επισήμανση με παράσταση ασπίδας τράβηξε την προσοχή μου.

 

Ο δημοπράτης στην περιγραφή αναφερόμενος στον οπισθότυπο σημείωνε ( Heracles warrior rider A ) Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα. Όλα λάθος. Ο Ηρακλής ήταν Αθηνά με ποδήρη χιτώνα και ασπίδα, οριζόντια κρατημένη με το αριστερό χέρι . Η πρώτη σκέψη, Αθηνά Ιτωνία, βλέπετε ο ερασιτέχνης που δεν έχει τη γνώση της γραμματείας του αρχαιολόγου, πάει ψάχνοντας με υποθέσεις και ερωτήσεις που βάζει στον εαυτό του. Ψάχτηκαν όλες οι Ιτωνίες από Θεσσαλία και όπου αλλού μπορούσε να φανταστεί κάποιος τίποτα, καμιά αχτίδα. Μήπως δεν είναι Ιτωνία ; Ψάχτηκαν ένα ένα τα προσωνύμια της Αθηνάς και η κατάληξη. Την ασπίδα κατ΄αυτόν τον τρόπο την κρατεί η Αλκίδημος και η Πρόμαχος Αθηνά.

 

Στον εμπροσθότυπο, που είχε δεχτεί την έντονη και βαριά επισήμανση, διέκρινες σπαράγματα από το κεφάλι του Διός με στεφάνι από φύλλα δρυός. Και η λύση, Μακεδονία Φίλιππος Ε .΄ Τώρα έμενε να εξακριβωθεί τι κρατούσε στο αριστερό χέρι της η Αθηνά δόρυ ή κεραυνό. Εάν κρατεί κεραυνό, όπως πιστεύω, είναι Αλκίδημος αν δόρυ είναι Πρόμαχος, και προσοχή δεν πρέπει να θεωρηθεί η γραμμή του Α ως συνέχεια δόρατος. Η Πέλλα έχει προστάτιδα θεά την Αθηνά Αλκίδημο που είναι αυτή που εικονίζεται.

 

Το νόμισμα ταυτίστηκε με το νόμισμα με αριθμό 1075, της συλλογής της Alpha Bank, και το στόμα γέμισε άρωμα και γλυκό χυμό από το ώριμο καλοκαιρινό φρούτο που γεύτηκε και η ψυχή την αγαλλίαση της λύσης του προβλήματος.

 

Ζ.Ω.

 

mamroth

FaLang translation system by Faboba