09.07.2013

10 λεπτά 1830. Ποικιλία 265b-D.d

Στο βιβλίο-κατάλογο «The coins of modern Greece, 1828-1831, struck under Ioannis A.Kapodistrias» του κ. P.Chase υπάρχει η ακόλουθη περιγραφή για την ποικιλία :

 

265b-D.d. Εxcessively Rare. Lot 504 of the Spink Sale of November 19, 1996 listed a specimen of this variety in medal strike.

Η περιγραφή στην ανωτέρω δημοπρασία του Spink είναι η ακόλουθη :

X504. 10-Lepta, 1830, similar, but stuck en medaille (Divo 3 (first type); KM 3; Sp 17), a somewhat battered specimen, fair/fine but extremely rare.

 

Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει δεί αυτήν την ποικιλία. Σε παλαιότερη επικοινωνία του με τον Ορφέα Αρκομάνη ο κ. P. Chase του επιβεβαίωσε ότι την συμπεριέλαβε στο βιβλίο του εμπιστευόμενος την περιγραφή της δημοπρασίας και ότι ούτε αυτός την είχε δει ποτέ.

 

Το αρχείο του Ορφεα περιλαμβάνει ταξινομημένες πάνω από 4.500 φωτογραφίες νομισμάτων του Καποδίστρια από συλλογές, δημοπρασίες κλπ. Από τον περασμένο χρόνο συνεργαζόμαστε στην προσεκτική μελέτη αυτού του αρχείου, για την εύρεση νέων ποικιλιών, την ταύτιση κάποιων άλλων κλπ.

 

Παρατηρόντας την φωτογραφία της δημοπρασίας (με κωδ. Αρχείου 4869) συμφωνούσαμε και οι δυο ότι δεν επρόκειτο για medal strike, χωρίς όμως να είμαστε βέβαιοι.

 

Κατά την μελέτη του αρχείου εντόπισα ότι το νόμισμα με κωδ. Αρχείου 2552 θα έπρεπε να είναι αυτό της δημοπρασίας του Spink και ότι βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή. Όταν το πήραμε στα χέρια μας για εξέταση, συγκρίνοντάς το με την φωτογραφία διαπιστώσαμε ότι πρόκειται πράγματι για το νόμισμα της δημοπρασίας, που δεν είναι medal strike, excessively rare όπως λανθασμένα περιγράφεται, αλλά coin strike, scarce.

 

Ετσι μετά τον εντοπισμό του νομίσματος, η ποικιλία 265b-D.d αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και θα πρέπει να διαγραφεί από το βιβλίο του κ P. Chase ο οποίος ενημερώθηκε.

 

Θωμάς Νάτσης

 

tomas

FaLang translation system by Faboba