22.04.2011

Τα πιθηκάκια χειροκροτούν... (22/04/2011)

ΤΑ ΠΙΘΗΚΑΚΙΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ


Πέρασαν χρόνια από τότε που ο Κάρολος Κουν προσπαθούσε να μας δείξει τι είναι θέατρο και πως ανεβαίνει μια αρχαία τραγωδία. εμείς, το μόνο που μας έμεινε και το τηρούμε με ιδιαίτερη μανία λες και είναι υποχρέωση που βγαίνει από τις καταβολές μας στον Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη είναι να χειροκροτούμε και να επαναφέρουμε στη σκηνή τα τραγικά ανθρωπάκια που προσπαθούν να κάνουν τους ηθοποιούς ατέλειωτες φορές. Αυτή η επαναφορά- το μπιζάρισμα- λίγο σαν παιχνίδι για να επανεμφανισθούν οι ηθοποιοί, λίγο σαν συνήθεια από τα μπουζοκομάγαζα για να ακουσθεί κανένα ακόμη τραγούδι σαν προσφορά στο νοήμον κοινό αλλά προ πάντων σαν υποχρέωση στα αρχαία και στην καταγωγή μας που δήθεν τιμούμε αφού αυτοί οι τραγικοί ήταν αδέλφια και ξαδέλφια μας ξετρελαινόμαστε στο χειροκρότημα.


Χειροκροτούν και ας μην κατάλαβαν τίποτα. Χειροκροτούν και ας μη ξέρουν πια τραγωδία είναι γιατί γράφτηκε τι θέλει να πει ο ποιητής, χειροκροτούν και το άθλιο παίξιμο των ηθοποιών, χειροκροτούν και τον δήθεν σκηνοθέτη που και αυτός με τα τρία κακά της μοίρας του στο μυαλό του πασχίζει να κάνει όνομα αφού το μεγαλύτερο εφόδιο του είναι κάποια σπαράγματα τραγωδίας πού άκουσε στο σχολειό του. Όταν τόλμησα κάποτε σε μια τέτοια παράσταση να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για την άθλια παρουσίαση της τραγωδίας από κακό σκηνοθέτη που δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο αρχαίος ποιητής, με τον αντίθετο τρόπο, το γιουχάισμα δηλαδή οι γύρω μου θεατρόφιλοι… με κοιτούσαν με την αποδοκιμασία ζωγραφισμένη στα μάτια τους και σαν κάτι πρωτόγνωρο και ανύπαρκτο στη παιδεία τους αφού αντί να χειροκροτώ γιουχάιζα.


Τα χειροκροτήματα αυτά μοιάζουν με τους επαίνους που απονέμονται στον Αμερικανό έμπορο από αυτούς, όσους τέλος πάντων, χειροκροτούν πριν δουν και διαβάσουν τη νέα έκδοση του βιβλίου του που περιμένω να διαβάσω και εγώ. Η προσπάθεια της συστηματοποιήσεως των μητρών είναι αξιόλογη και σημαντική αν και φαντάζει ως ομφαλοσκόπηση βυζαντινού καλόγηρου αφού δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτής της προσπάθειας δηλαδή την πιστοποίηση υπάρξεως ή μη παραχαραγμένων νομισμάτων αυτής της περιόδου. Αντίθετα η εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων γέμει αδικαιολογήτων σφαλμάτων, εάν επαναλαμβάνονται και σε αυτήν την έκδοση που ακόμη δεν διάβασα. Το εξώφυλλο όμως που είδα είναι κάκιστο, κακόγουστο και άτεχνο, Αμερικανικής παιδείας και εμπνεύσεως που μιμείται τις κολλημένες στην κορνίζα αχιβάδες των παιδικών κατασκευασμάτων. Έμπνευση μηδέν, πρωτοτυπία μηδέν, κακογουστιά άριστα.


Όσον αφορά στη νοοτροπία και την συμπεριφορά αυτού του κυρίου θέλω να καταθέσω προς γνώση σας τ΄ ακόλουθα: Η ΕΝΕ που εξέδωσε για πρώτη φορά το βιβλίο του και κατέστησε εν Ελλάδι γνωστή την ύπαρξή του δια της Προέδρου του παρεκάλεσε την αποστολή μερικών αντιτύπων για τα μέλη και την βιβλιοθήκη της, την παρέπεμψε στην Λουλού. Το αυτό έπραξε σε ανάλογο αίτημα της ΠΝΕ που πούλησε το μεγαλύτερο αριθμό των βιβλίων της πρώτης εκδόσεως και αυτήν στην Λουλού την έστειλε. Αν αυτή η συμπεριφορά κρίνεται άξια χειροκροτημάτων χειροκροτήστε !! και αυτόν και την Λουλού του.

 


Ζαχαρίας Ωραιόπουλος

FaLang translation system by Faboba